Miért a Bedegel?

kamilla

Kamilla:

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. A Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származik. A mérsékelt övben az egész világon elterjedt.
Mezőkön, útszéleken, parlagokon általában nagyobb tömegben fordul elő. Európa több országában, hazánkban is termesztik. Egy-, néha kétéves 10–40 cm magas, gyéren elágazó, melegigényes növény. A levelek szórt állásúak, kopaszok, sallangosan szeldeltek, a sallangok keskeny fonalasak. A végálló fészek 1,5–2,5 cm széles, a fészekpikkelyek zöldes színűek, sötétebb széllel. A szélső, nyelves virágok fehér színűek, levágott, olykor kicsípett csúcsúak, éretten visszahajlók. A csöves virágok sárgák. A kamilla fontos ismertetőjegye, hogy virágzás végén a virágzati vacok kúpos és belül üreges. Az egész növény jellegzetes illatú.
A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. A drog (Chamomillae flos) 0,2- 0,7% (akár 1,4%-ig is elmehet) sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.
A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Szájban lévő sebek, afták kezelésére rendkívül alkalmas. Fogzás esetén a duzzadt, piros íny lohasztására rendkívül jó a kivonata.

macskagyoker

Valerián gyökér:

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) nyirkos talajt kedvelő, akár 1,5 m magasra is növő, évelő, lágyszárú növény. Élőhelye Európa és Nyugat-Ázsia, 2000 m tengerszint feletti magasságig. Május-júliusban virágzik, hímnős, rózsaszínű vagy fehér virágokat bont bogas virágzatban. Magyar nevét onnan kapta, hogy barna gyöktörzsének átható illata erős, izgató hatással van a macskákra, melyek a növényhez dörgölőzve "kábulatba" esnek, illetve szívesen elfogyasztják a gyökerét.
A gyógyászatban elsősorban a növény valerénsavat tartalmazó gyökerét használják
A valeriana gyökér (macskagyökér) nyugtató hatású. Fontos még megemlíteni, hogy használata nem vezet függőséghez, valamint nem okoz napközben tompaságot.

salvia officinalis

Orvosi zsálya:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, Dél-Európa karsztjain tömegesen termő, hazánkban termesztett, bokros, illatos félcserje. A zsálya leveleit használják gyógyászati célra. Rendkívül sok hatóanyagot tartalmaz: illóolajat, cserzőanyagokat (rozmaringsavat, oleánolsavat), diterpéneket (karnozolt), flavonoidokat (szalvigenint, luteolint).
Az illóolaja tartalmaz tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt. Számtalan hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles körben, a legkülönbözőbb bántalmakra alkalmazható.
A zsálya gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így ajánlják fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás esetén.

propoliszl

Propolisz:

A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri. Arisztotelész „a fák könnyének" nevezte, s használta a gyógyászatban. A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat.
Számos jótékony hatásán túl, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami fogzáskor a gyulladt, fájdalmas ínyre gyógyír.

vanilla

Vanília aroma:

Közép- és Dél-Amerikában, Jáva és Ceylon szigetén,a Seychelles-szigeteken, a Comore-szigeteken, Kelet-Afrikában honos növény.
A kosborfélék (Orchideaceae) tagja. A vanília egy orchideafaj, szívós szárat növeszt a fák koronájában, ahová tapadó-gyökereivel kúszik fel és rögzíti magát.
A világ egyik legkedveltebb fűszerét, a vaníliát már az azték birodalomban jó ismerték. A hazafelé vitorlázó spanyol hajókon a vaníliával új csemege érkezett Európába. Csodálatos illata, meg talán serkentő hatása, Európában közismertté vált.
Az egyik legfinomabb és legkedveltebb fűszer. Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, a gyógyszerészetben és a gyógyászatban egyaránt kellemes és értékes anyag.
A lélekre ható hatása jelentős. Nyugtat, oldja a feszültséget és nem utolsó sorban kellemes ízét használták ki a Bedegél összetételénél. Így a pici babáknak, kisgyerekeknek is kellemes élmény a Bedegel használata.